Within Sicily

Segesta

on
29 March 2020

(for English scroll down)

Segesta hegyvidéki környezetben, a Calatafimi-Segesta nevű kisváros vonzáskörzetében (kb 5 km-re)található. Eredetileg Szicília egyik őshonos népe, az elümoszok alapították, majd beolvadtak a görög kolóniába, és fontos várossá vált, később római uralom alá került.

Egyik fő látványossága a Kr. E. 5. századi csodálatos felépítésű dór templom, mely a környezetéből kiemelkedve rögtön megragadja a tekintetet. Aranyló kő, amely napsütéses napon tükrözi és szinte sugározzaa fényt. Számos részlet azt sugallja, miszerint a templom soha nem készült el teljesen. Oszlopai nem barázdáltak, mint ahogy általában egy dór templomban lennének, és az alap tömbjeiben még mindig vannak fogantyúk (amivel a tömböket a helyükre emelik, de ezt általában eltávolítják utána). Hiányzik a cella (falakkal elhatárolt belső rész, ahol a kultuszszobor lenni szokott), nincsen semmilyen díszítés, oltár, és soha nem volt befedve. A templom az 5. század végén megmenekült a kartágóiak által végzett pusztítás elől.

A görög (és később a római) színház magasabban helyezkedik el, a Barbaro-hegy északi lejtőjén. A dombra felfelé ingajárat közlekedik, de aki bírja a túrázást, gyalog is elérheti. A dombtetőről a völgyre, a Castellamare-öböl felé nyílik kilátás.

A színháznak meglehetősen jó állapotban megőrzött, körülbelül 63 méter átmérőjű nézőtere van, melyet részben a sziklába vágtak, részben mészkőtömbökből épített fallal támasztottak ki. A nézőtér felső részét, amely mára már elveszett, egy hatalmas félkör alakú fal vette körül és támasztott alá. Az előadóterem alatt egy szent helynek tartott barlang található, ahol valószínűleg különböző szertartásokat, rítusokat tartottak.

Segesta számos más időkből és kultúrákból származó történelmi maradványokkal is büszkélkedhet. A jelenlegi régészeti munkák alapján úgy tűnik, hogy a normann időszakban egy muszlim közösség újból elfoglalta a helyet. Az ásatások feltártak egy muzulmán temetkezési helyet és egy a 12. századból származó mecsetet egy normann kastély mellett. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a mecset elpusztult egy új keresztény uralkodó érkezése után a 13. század elején. Úgy tűnik, hogy a várost a 13. század második felében véglegelhagyták.

(galéria és videók az angol rész alatt)

 

IN ENGLISH

Segesta is in a comune (council area) called Calatafimi Segesta, about 5 km far from the small town, in a mountainous area. It was originally founded by the Elymian people, one of the native people of Sicily. They later integrated with the Greeks, later it was later ruled by the Romans.

One of its main attractions is the magnificent Doric temple of the 5th century BC, which stands out from its surroundings and immediately catches the eye. A golden stone that reflects on a sunny day and almost radiates light. Numerous details suggest that the temple was never fully completed. Its columns were not fluted, as they normally would have been in a Doric temple, and the base blocks still had handles (which lift the blocks in place but are usually removed afterwards). The cell is missing (the inside of the walls where the cult statue used to be), there is no decoration, no altar, and it has never been covered. At the end of the 5th century, the temple escaped the destruction of the Carthaginians.

The Greek (and later Roman) theater is located higher up on the northern slope of Mount Barbaro. There is a shuttle bus up to the hill, but anyone who can manage it, can reach it on foot as well.The hilltop overlooks the valley towards the Gulf of Castellamare. The theater has a well-preserved auditorium, about 63 meters in diameter, which is partly carved into the rock and partly built and supported by a wall made of limestone blocks. The upper part of the auditorium, which is lost by now, was once surrounded and supported by a massive semicircular wall. Underneath the auditorium there is a cave which is considered as a sacred place, where various ceremonies, rites were probably held.

Segesta also boasts historical remains of many other times and cultures. Based on current archaeological work, it appears that a Muslim community reoccupied the place during the Norman period. Excavations have uncovered a Muslim burial ground and a 12th-century mosque next to a Norman castle. Evidence suggests that the mosque was destroyed after the arrival of a new Christian overlord in the early 13th century. The city appears to have been abandoned permanently in the second half of the 13th century.

 

 

TAGS
RELATED POSTS
Cefalú

26 June 2020

Fichi d’India

16 June 2020

Testa di Moro

12 June 2020

LEAVE A COMMENT

Zsimilia
Sicilia

Zsimi vagyok, egy francia-magyar, aki végül Szicíliában, avagy Csodaországban kötött ki. Szeretném bemutatni ezt a különleges helyet, kedvcsinálóként egy majdani látogatáshoz - vagy visszatéréshez. *******IN ENGLISH******* About me: my name is Zsimi, I'm a French-Hungarian, who ended up in Wonderland a.k.a. Sicily. I'd like to present you that special place, hoping to bring you in the mood for a future visit - or return.

Facebook page
Instagram
Archive