on
2 July 2020

(for English scroll down)

 

A mustazzoli (vagy mostaccioli) név a Szicíliában és más olasz régiókban is elterjedt tipikus karácsonyi kekszekre vonatkozik: gyakran csak a név közös, mert a receptek, és a kekszek megjelenése is különbözőek lehetnek. Nem csak a régiók szerint, de a családi hagyományok és területek szerint is, ennek ékes példája a mi háztartásunk is, máris kiderül a receptből, hogy miért.

Catania tartományban és Messina egyes területein az alábbi recept készül aminek eredménye egy vékony, omlóssütemény, amelyet fahéjjal és a narancs reszelt héjával ízesített főtt bor és szárított magvak keverékével van megtöltve.
Ennek a desszertnek a neve nem a felhasznált főtt mustra/borra vonatkozik, amint azt gyakran gondolják, hanem a “mustaceum” szóra, ami egy édes focaccia, amelyet a babérhoz hasonló levelekbe csomagolva készítettek. Plinius említi meg a “Természettudomány” című enciklopédiájában, már a római korszakban is hagyomány volt az esküvői ünnepségekben és a szaturnália során (ezt az ünnepeket az ókori Róma lakói december 17-én, a téli napforduló idején, az őszi vetés befejezésekor, Szaturnusz isten tiszteletére ülték meg).
1606-ból is találhatunk utalást a mustazzolira, amikor Jeraci grófja betiltotta a búzahiány miatt: A mustazzoli-szó jelen van a Pasicalino (1785), Mortillaro (1853), Traina (1868) és Nicotra (1883) által jegyzett szicíliai szótárakban.
Az 1960-as évekig néhány településen az évvégi ünnepek alatt a gyerekek házról-házra jártak egy versikét mondva, amely így kezdődött: „Bon Capo d’annu! Bon capu di misi, Li mustazzola, unni sù misi?” (kb: Boldog Új Évet! Jó kezdete a hónapnak, a mustazzola hol van?

Következzen tehát a recept:

Hozzávalók a tésztához:

 • 500 g „00”-liszt,
 • 150 g cukor
 • 2 tojás
 • 100 g szalonna(zsír)
 • 5 g ammónia
 • tej ízlés szerint

Hozzávalók a töltelékhez:

 • 1 l főtt bor/must (ha maradt a mostarda készítésekor, ehhez is felhasználható)
 • reszelt narancshéj ízlés szerint
 • 1 kanál őrölt fahéj
 • 1 csipet őrölt szegfűszeg
 • 100 g búzakeményítő
 • 200 g pirított mandula (és/vagy mogyoró, vagy dió)

(Ehhez képest a „mi családi verziónk” hozzávalói a tésztához: 500 g „00” liszt,1 kanál cukor, 100 g zsír, illetve annyi víz az összegyúráshoz, amennyit az felvesz. A töltelékhez pedig 200 g méz, 250 g mogyoró és reszelt narancshéj ízlés szerint. A galéria fotói ennek készítése során készültek, az angol szövegrész alatt megtalálható)

Elkészítése:
Egy edényben tegyük tűzre a főtt bort a keményítővel, fűszerekkel és reszelt narancshéjjal, miközben a csomósodást elkerülendő állandóan kevergetjük. Addig főzzük, amíg el nem éri a megfelelő sűrűséget: szilárd, de lágy krémmé alakul. Néhány perccel a tűz kikapcsolása előtt adjuk hozzá a durvára vágott magvakat, ügyelve arra, hogy homogén módon keverjük bele a keverékbe, majd hagyjuk kihűlni.
Amíg ez megtörténik, gyorsan keverjük össze a lisztet a tojásokkal, a lágyult zsírral, a cukorral, az ammóniával és nagyon kevés tejjel, hogy sima és rugalmas tésztát kapjunk. Sodrófa segítségével enyhén lisztes felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, és egy derelyesvágó segítségével készítsünk kb 10×6 cm-s téglalapokat.
Az időközben kihűlt töltelékmasszából sok apró hengert készítünk (ha belisztezzük közben a kezünket, nem ragad rá a töltelék), amelyeket a téglalapok közepére helyezünk, összehajtjuk a tésztalapot, kicsit megnyomkodjuk a széleit, hogy „bezárjuk” a tölteléket, és meghajlítjuk, hogy megkaphassa jellegzetes formáját (általában „S” alakú, nálunk meg pl „U”).
Tegyük a mustazzolit sütőpapírral borított sütőtálcára vagy tepsibe (amennyiben nem derelyevágót használtunk, hanem másféle eszközt, csipesszel vagy ollóval készítsünk néhány dekoratív bevágást a szélek mentén) és helyezzük 180°-ra előmelegített sütőbe, 10-15 percre, amíg a széleken kissé megbarnul – a többi résznek továbbra is világosnak kell maradnia. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni, még jobb, ha néhány órán át tudjuk állni hagyni.

 

IN ENGLISH

 

The name mustazzoli (or mostaccioli) refers to the typical Christmas biscuits that are  common in Sicily and also in other Italian regions: very often only the name is common because the recipes and the appearance of the biscuits can be different. Not only by regions, but also by family traditions and areas, a prime example of this is our household, the recipe will show you soon why I say that.

In the province of Catania and some areas of Messina, the following recipe is used, resulting in a thin, shortcrustpastry filled with a mixture of mulled wine flavored with cinnamon and grated orange peel and nuts.
The name of this dessert does not refer to the cooked must/wine used, as is often thought, but to the word “mustaceum”, which is a sweet focaccia made in leaves similar to laurel. Pliny mentions it in his encyclopedia “Natural Science”, as early as the Roman era it was a tradition of wedding ceremonies and saturnals (this holiday was celebrated by the inhabitants of ancient Rome on December 17, during the winter solstice at the end of autumn sowing in honor of the god Saturn).
We also find other references to the mustazzoli in 1606, when the count of Jeraci banned them due to the scarcity of wheat: “that due to the scarcity of wheat, cookies and mustazzoli cannot be made” (Pitré). The word is then present in all Sicilian vocabularies of Pasqualino (1785), Mortillaro (1853), Traina (1868) and Nicotra (1883).

So, here we go with the recipe,

The ingredients for the dough:

 • 500 g of “00” flour,
 • 150 g sugar
 • 2 eggs
 • 100 g bacon/fat
 • 5 g of ammonia
 • milk as for the taste

The ingredients for the filling:

 • 1 l mulled wine/must (if there is some leftover from making the mostarda, it can also be used for this recipe)
 • grated orange peel as to taste
 • 1 tablespoon ground cinnamon
 • 1 pinch ground cloves
 • 100 g of wheat starch
 • 200 g toasted almonds (and/or hazelnuts, or walnuts)

(In comparison, the ingredients of our “our family version” for the dough: 500 g of “00” flour, 1 tablespoon of sugar, 100 g of fat, and as much water for kneading as it takes. For the filling, 200 g of honey, 250 g of hazelnuts and grated orange peel as to taste. The photos in the gallery were taken during the making of that one)

Preparation:
In a saucepan, bring the mulled wine over the fire with the starch, spices and grated orange peel, stirring constantly to avoid lumps. Cook until you reach the right density: it turns into a firm but soft cream. Add the coarsely chopped snuts a few minutes before turning off the fire, making sure to mix them homogeneously into the mixture and then allowing to cool.
Until this is done, quickly mix the flour with the eggs, the softened fat, the sugar, the ammonia and very little milk to make a smooth and elastic dough. Using a rolling pin, stretch the dough thinly on a lightly floured surface and use a ravioli cutter to make rectangles of about 10×6 cm.
From the meanwhile cooled filling mass, we make many small cylinders (if we put some flour on our hands, the filling does not stick to it), which we place in the middle of the rectangles, fold the dough base, press the edges a little to “close” the filling and bend it to get the characteristic form (usually “S” -shaped, in our case it had “U”-shape).
Place the mustazzoli on a baking tray covered with parchment paper (if you used a tool other than a ravioli cutter, make some decorative cuts along the edges with tweezers or scissors) and place in a preheated oven at 180° for 10-15 minutes until the edges are slightly browned – the rest should remain light. Let them to cool before serving, even better if you can let it rest for a few hours.

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Zsimilia
Sicilia

Zsimi vagyok, egy francia-magyar, aki végül Szicíliában, avagy Csodaországban kötött ki. Szeretném bemutatni ezt a különleges helyet, kedvcsinálóként egy majdani látogatáshoz - vagy visszatéréshez. *******IN ENGLISH******* About me: my name is Zsimi, I'm a French-Hungarian, who ended up in Wonderland a.k.a. Sicily. I'd like to present you that special place, hoping to bring you in the mood for a future visit - or return.

Facebook page
Instagram
Archive