Within Sicily

Fichi d’India

on
16 June 2020

(for English scroll down)

Az Opuntia Ficus Indica, azaz a közönséges fügekaktusz a tizenötödik században bukkant fel Szicíliában, Közép-Amerikából, Mexikóból került ide. Az évszázadok során ez a növény megtalálta ideális élőhelyét, elsősorban a sziklák és lávamezők között, az Etna lejtőin, és teljes mértékben beilleszkedett a klasszikus szicíliai tájba.
Éveken át közönséges és átlagos terméknek tekintették, talán spontán vegetációja miatt, de 2003-ban az Etna fügekaktusz és a San Cono fügekaktusz megjelölésével két OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) elismerést nyert, amelyek bizonyítják kiválóságát és magas táplálkozási értékeit.

Mondhatjuk, hogy ez a gyümölcs tökéletesen szimbolizálja Szicíliát, mivel valóban kifejezi azt, hogy mit jelent ezen a szigeten élni: sokféle körülményhez alkalmazkodni, túljutni a buktatókon (a tüskéken), majd végül belekóstolni váratlan édességébe.Mindenhol láthatjuk, gyakran tarka színekkel ábrázolva a tipikus tájakon vagy a színes kocsikon, Caltagirone értékes kerámiatermékein, de a leghíresebb tervezők által jegyzett ruházaton, kiegészítőken, ékszereken és akár bútordarabokon is.

Három különböző kaktuszfüge fajta létezik, 3 különböző színű:
A legszélesebb körben elterjedt és ezért kevésbé keresett Sulfarina fajta jellegzetes narancssárga-húsú és enyhén poros állagú.
A Muscaredda, édesebb és ropogósabb fajta, fehérebb, inkább sárga belsővel.
Végül pedig a Sanguigna, amelyet vöröses-lilás gyümölcshús jellemez, hihetetlenül lédús és édes.
(galéria az angol rész alatt)

A virágzási időszak május és június között kezdődik, és színes virágai révén valódi természeti látványosságot nyújt. A növény nem igényel különös gondozást, de van egy egyszerű eljárás, az úgynevezett ”scozzolatura”, amelynek célja az első virágzás megszüntetése (eltávolítják a virágokat és az ún. fillokládiumot – lemezes szerkezetű, klorofilltartalmú hajtást, amely a lomblevelekhez hasonlóan asszimilál és párologtat). Ezzel arra ösztönzik a növényt, hogy új, bőségesebb vegetatív-produktív áramlással reagáljon, hozzon létre egy második virágzást, amely gyümölcsök, a “bastadduni” képződéséhez vezet,ami nagyobb méretű és kevesebb (vető)mag-tartalommal rendelkezik, így még kellemesebbé és kereskedelmi szempontból értékesebbé válik.
A bastadduni név utal az 1884-es legendára, ami elmondja, hogyan is született ez a technika: egy ember rosszindulatból leszedte szomszédja tulajdonában lévő fügekaktusz növényeinek összes virágát, azt gondolva, hogy így sikeresen megfosztotta szomszédját az ízletes gyümölcsöktől, de egy hónappal a második virágzás után a szomszédnak jobb, nagyobb, édesebb és kevésbé magos gyümölcse lett.

A szicíliaiak általában inkább azokat a gyümölcsöket részesítik előnyben, amelyek a szigeten könnyen megtalálhatók, még akkor is, ha a kiváló minőségű fajták többnyire Belpasso, San Cono, Militello Val di Catania és Piazza Armerina területéről származnak.

Fogyasztása nagyon egészséges, sokféle vitamint tartalmaz: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12- és  C-vitamint. Gazdag ásványi anyagokban, főként vasban, kalciumban, magnéziumban, nátriumban és káliumban. Sok benne az élelmi rost, a fehérje, a poliszacharid és a bioflavonoid.
Dokumentumok szerint már 1552-ben használták gyógynövényként. Statisztikailag igazolt, hogy a kaktusz fogyasztói között kevesebb a túlsúlyos és a cukorbeteg. Sok hasznos fehérjét, poliszacharidot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin-, a triglicerid- és a vércukorszintet, szabályozza a tápcsatorna, a máj és a vese funkcióit, tisztítja a vastagbél alsó szakaszát. Rosttartalma olyan erősen köti meg az elfogyasztott táplálék lipid típusú anyagait (zsírt, olajat stb.), hogy azok ellenállnak a zsírbontó enzimek hatásának. Az így létrejött, gélszerű anyag a szervezetből természetes úton távozik, és esetenként magával viszi a táplálék cukortartalmának egy részét is. Az alkoholfüggőség okozta gyulladásokat gátolja.
A módosult szár poliszacharid-tartalmának vízvisszatartó képessége jelentős. A fügekaktusz-kivonatot tartalmazó krémek használata után a bőr kipihentnek, kisimultnak tűnik. Hatásos a forróság okozta sokk ellen, és egyben öregedésgátló is. A kivonatot hámsérülések kezelésére és gyulladások csökkentésére is használják.
Azonban bármennyire is finom és egészséges, óvatosan a fogyasztásával, mert hashajtó hatású, ezért napi 2-3 darabnál többet nem célszerű megenni belőle.

A fügekaktusz tisztítása késsel-villával történik, illetve a kevésbé tapasztalt személyek számára kesztyű viselése is ajánlott, elkerülve, hogy megszúrjuk magunkat. Megéri a kockázatot, az íze kárpótolni fog.

El sem hinné az ember, hogy ezt a gyümölcsöt hogyan használják édességek vagy kulináris receptek készítéséhez: a hagyományos mostarda (tartósított gyümölcs), amelyet megkóstolhatunk akár még melegen és illatosan közvetlenül a klasszikus kerámia formákból, amiben általában elkészítik, használják a likőrökhöz, édességekhez és kekszekhez is, mint például a mustazzoli. Nem is beszélve más modern receptekről, például jégkrémek, gyümölcslevek, croissant-lekvárok, ravioli-pástétom és még a rizottókrémek. A levéléből, az úgynevezett pala-ból ízletes ételeket készitenek: a klasszikus palacsintáktól az aperitifekként elkészített ízletes gyümölcslevektől. (megjegyzés: a mostarda és mustazzoli egy-egy későbbi posztban bemutatásra kerül)

A szeptember és november közötti időszakban Szicíliában számos fesztivált rendeznek erre a gyümölcsre kihegyezve, például Roccapalumba-ban (Palermo környékén) az Opuntia Ficus Indica Fest, és a Santa Margherita del Belice régióban (Agrigento régió) a Ficodindia Fest, és Catania tartomány leghíresebb rendezvénye San Cono-ban és Belpasso-ban a Sagra del Ficodindia, valamint Militello-ban, a Val di Catania-ban a Sagra della Mostarda e del Ficodindia.
Mindezen események közül néhányat nem szabad kihagyni, hogy a szokásos turisztikai körökön túl ezeket a falvakat is felfedezzük, ami remek alkalom a hagyományok megismerésére és a legjobb szicíliai fügekaktuszfajták kóstolására.

 

IN ENGLISH

 

The Opuntia Ficus Indica, i.e. the common prickly pear appeared in the fifteenth century in Sicily when it was imported from Central America, Mexico. Over the centuries, this plant has found its ideal habitat, mainly among the rocks and lava fields, on the slopes of Mount Etna, and has fully integrated into the classic Sicilian landscape.
It has been considered as a common and average product for years, perhaps due to its spontaneous vegetation, but in 2003 it gained two PDO (Protected Designation of Origin) recognitions, for the Etna prickly pear and the San Cono prickly pear, proving its excellence and high nutritional value.

We can say that this fruit perfectly symbolizes Sicily, as it really expresses what it means to live on this island: to adapt to a variety of conditions, to get over the pitfalls (spikes), and finally to taste the unexpected sweetness.
We can see it everywhere, often depicted in variegated colors on typical landscapes or colorful carts, on Caltagirone’s precious ceramic products, but also on clothing, accessories, jewelry and even pieces of furniture noted by the most famous designers.

There are three different varieties of prickly pears, 3 different colors:
The most widespread and therefore less sought after variety of Sulfarina has a characteristic orange flesh and slightly dusty texture.
The Muscaredda, a sweeter and more crispy variety with a whiter, rather yellow pulp.
And finally the Sanguigna, characterized by reddish-purple flesh, is incredibly juicy and sweet.

The flowering period begins between May and June and, through its colorful flowers, provides a real natural attraction. The plant does not require special care, but there is a simple procedure called “scozzolatura” that aims to eliminate the first flowering (they remove the flowers and the so-called phylocladic – a lamellar, chlorophyll-containing shoot that assimilates and evaporates like foliage). This encourages the plant to react with a new, more abundant vegetative-productive flow, creating a second flowering that leads to the formation of fruit, “bastadduni”, which is larger in size and has less seed content, making it even more pleasant and, from a commercial point of view, more valuable.
The name bastadduni refers to a legend of 1884, which tells how this technique was born: a man maliciously picked all the flowers of a prickly pear plant owned by his neighbor, thinking he had successfully deprived him of the delicious fruit, but a month after the second flowering the neighbor had better, bigger, sweeter, and less seeded fruit.

Sicilians generally prefer fruits that are easy to find on the island, even though the high-quality varieties come mostly from Belpasso, San Cono, Militello Val di Catania and Piazza Armerina.

Its consumption is very healthy, it contains many types of vitamins: vitamins A, B1, B2, B3, B5, B6, B12 and C. Rich in minerals, mainly iron, calcium, magnesium, sodium and potassium. It contains a lot of dietary fiber, protein, polysaccharides and bioflavonoids.
According to documents, in 1552 it was used already as a herb as early. It is statistically proven that there are fewer overweight and diabetic among cactus consumers. It contains many useful proteins, polysaccharides, vitamins and minerals. Its regular consumption lowers cholesterol, triglyceride and blood sugar levels, regulates the functions of the gastrointestinal tract, liver and kidneys, cleanses the lower part of the colon. Its fiber content binds the lipid-type substances (fat, oil, etc.) of the food consumed so strongly that they are resistant to the action of fat-breaking enzymes. The resulting gel-like substance leaves the body naturally and occasionally carries some of the sugar content of the food. It inhibits inflammation caused by alcohol dependence.
The water retention capacity of the polysaccharide content of the modified stem is significant. After using creams containing prickly pear extract, the skin appears relaxed and smoothed. It is effective against heat shock and is also anti-aging. The extract is also used to treat epithelial injuries and reduce inflammation.
However, no matter how delicious and healthy it is, consume it carefully because it has a laxative effect, so it is not advisable to eat more than 2-3 pieces of it a day.

The prickly pear cactus is cleaned with a knife and fork, and gloves are also recommended for less experienced people to avoid stabbing ourselves. Worth the risk, the taste will compensate.

One would not believe how this fruit is used to make sweets or culinary recipes: the traditional mostarda (preserved fruit), which can be tasted even warm and fragrant directly from the classic ceramic forms in which it is usually made, is used for liqueurs, sweets and biscuits also, such as mustazzoli. Not to mention other modern recipes such as ice creams, juices, croissant jams, ravioli pate and even risotto creams. Delicious dishes are made from its leaves, the so-called pala: from classic pancakes to delicious juices made as aperitifs. (note: mostarda and mustazzoli will be presented in a post later)

Between September and November, Sicily hosts several festivals focused on this fruit, such as the Opuntia Ficus Indica Fest in Roccapalumba (around Palermo) and the Ficodindia Fest in the Santa Margherita del Belice region (Agrigento region), and the most famous event in the province of Catania is San Sagra del Ficodindia in Cono and Belpasso and Sagra della Mostarda e del Ficodindia in Militello, Val di Catania.
Some of all these events should not be missed, as well as exploring these villages in addition to the usual tourist circles, which is a great opportunity to learn about the traditions and taste the best varieties of prickly pear in Sicily.

 

TAGS
RELATED POSTS
Cefalú

26 June 2020

Testa di Moro

12 June 2020

Novara di Sicilia

9 June 2020

LEAVE A COMMENT

Zsimilia
Sicilia

Zsimi vagyok, egy francia-magyar, aki végül Szicíliában, avagy Csodaországban kötött ki. Szeretném bemutatni ezt a különleges helyet, kedvcsinálóként egy majdani látogatáshoz - vagy visszatéréshez. *******IN ENGLISH******* About me: my name is Zsimi, I'm a French-Hungarian, who ended up in Wonderland a.k.a. Sicily. I'd like to present you that special place, hoping to bring you in the mood for a future visit - or return.

Facebook page
Instagram
Archive