Within Sicily

Castiglione di Sicilia

on
28 March 2020

(for English scroll down)

Castiglione di Sicilia egy dombon nyugszik Etna északi oldalán, az Alcantara-völgy közepén. Messziről nézve a tipikus dombtetőn fekvő falu archetípusa, a házak lejtőn ültek (nekem mindig Manarola jut eszembe róla, csak ez kevésbé színes, és tenger sincs). 2017-ben az ötödik legszebb olasz falunak szavazták meg, illetve a mediterrán régióban harmadiknak választották.

 Első írásos nyomai I. Ruggero dokumentumában találhatók, aki a várost Castrileonis-nak (nagy kastélynak) nevezte el 1092-ben.

A város főtere a Piazza Lauria, amely lávakővel burkolt, itt található a Városháza, tőle nem messze a Sant’Antonio tizenhetedik századi templom. Ha felmászunk egy meredek és keskeny útra, akkor a San Pietro templom elé kerülünk, amely 1105-ből származik. Ebben a kis faluban sok vallási hely található, közvetlenül a San Pietro mellett áll egy tizennyolcadik századi templom és annak szomszédságában a San Benedettokolostor.

A térről egy másik oldalon leereszkedve található a San Marco norvég eredetű templom a XII: századból. Innen egy keskeny lépcsőn haladva érünk el egy bizánci erődítmény romjaihoz, amelyeket a lakosok Castidduzzu-nak (Castelluccio) hívnak. A központi térről továbbhaladva a festői út mentén a Madonna Della Catena bazilikája, majd egy szikla tetején a XII. Századi Ruggero di Lauria kastélya található.

A falut elhagyván láthatjuk meg a város egyik legszebb helyét, ami talán Castiglione igazi szimbóluma, az „U Cannizzu”, a 12-14. század között épült homokkő torony, amely valószínűleg a Cittadella nevű komplexabb erődítmény része. A torony a városon kívül volt, és valószínűleg az első erődítmény, amelyet III. Federico szicíliai király meghódított.

(galéria, videó és egy bónusz érdekesség az angol szöveg alatt)

 

IN ENGLISH:

Castiglione di Sicilia is located on a hill on the north side of Etna, in the middle of the Alcantara Valley. Seen from afar, the archetype of a typical hilltop village, where the houses are sitting on a slope (it always reminds me of Manarola, but less colorful and there is no sea either). In 2017, it was voted the fifth most beautiful Italian village and voted third in the Mediterranean area.

Its first written traces can be found in the document of Ruggero I, who named the city Castrileonis in 1092.

The main square of the city is Piazza Lauria, which is covered with lava stone, where is the Town Hall, not far from the seventeenth-century church of Sant’Antonio. If we climb a steep and narrow road, we will be in front of the Church of San Pietro, dated from 1105. This small village has many religious sites, right next to San Pietro, an eighteenth-century church and the San Benedetto Monastery in its immediate vicinity.

Descending on the other side of the square is the San Marco church with Norwegian origin from the 12th century. From here, we pass a narrow staircase to the ruins of a Byzantine fortress known as the Castidduzzu (Castelluccio). Further from the central square, along the picturesque avenue, the Basilica of Madonna Della Catena, and on the top of a cliffis located the twelfth century-old castle of Ruggero di Lauria.

Leaving the village you will see one of the most beautiful places, which is perhaps the true symbol of Castiglione, “U Cannizzu”. A sandstone tower built between the 12th and the 14th century, which is probably part of a more complex fortress called Cittadella. The tower was outside the city, and probably the first fortress that III. Federico Sicilian king conquered. + bonus curiosity under the galery and video

 

Bónusz meglepetésként a közelben, a nyílt mezőn található a Santa Domenica kocka, amelyet a helyiek más néven „kubu” -nak neveznek. A kockák kápolnák, melyeket a bizánci szerzetesek építettek a hetedik és kilencedik század között. Ez a kocka szokatlanul nagyobb, mint a többi. A görög kereszt alapja négyzet alakú, és hagyomány szerint az apszis kelet felé néz, és a központi ajtó nyugatra. A Santa Domenica kocka 1909. augusztus 31. óta nemzeti emlékmű.

 

As a bonus, nearby in the open field is located the Santa Domenica cube. The cubes are chapels built by Byzantine monks between the seventh and ninth centuries. This cube is unusually larger than the others. The base of the Greek cross is square and traditionally faces the apse to the east and the central door to the west. The Santa Domenica cube has been a national monument since August 31, 1909.

TAGS
RELATED POSTS
Cefalú

26 June 2020

Fichi d’India

16 June 2020

Testa di Moro

12 June 2020

LEAVE A COMMENT

Zsimilia
Sicilia

Zsimi vagyok, egy francia-magyar, aki végül Szicíliában, avagy Csodaországban kötött ki. Szeretném bemutatni ezt a különleges helyet, kedvcsinálóként egy majdani látogatáshoz - vagy visszatéréshez. *******IN ENGLISH******* About me: my name is Zsimi, I'm a French-Hungarian, who ended up in Wonderland a.k.a. Sicily. I'd like to present you that special place, hoping to bring you in the mood for a future visit - or return.

Facebook page
Instagram
Archive